#SFunday – Löydä merkitys

Elämme paradoksaalista aikaa.

Olemme keskellä ennennäkemätöntä vaurautta. Silti keskeisin huolemme on rahojen riittäminen. Mahdollisuudet ympäröivät meidät joka puolelta. Mutta emme tiedä, mihin pitäisi elämän parhaimmat voimat käyttää. Tai mikä minun paikkani elämässä olisi.

 

– Ihmisiltä on kadonnut merkitys olemassaololta. Hosumme ilmaan keskittyessämme asioihin, jotka eivät lisää elämänpoltetta. Tämä pätee niin työelämään kuin henkilökohtaiseen elämään, huomauttaa tulevaisuustutkija, työn merkityksellisyyden sanansaattaja Arto O. Salonen

Mutta toisaalta yhä useampi suomalainen kysyy jo, mitkä ovat ne arvot, merkitykset ja tarkoitukset, joita kohti meneminen saa meidät syttymään elämästä.

Elämän merkityksellisimmät asiat ovat vaikeasti määriteltäviä ja hankalasti mitattavia. Mutta silti ne ovat jatkuvasti läsnä ja käden ulottuvilla.

– Mitä meille jää jos ilo poistuu? Mitä jää jos ihmisten välinen luottamus katoaa? Entä jos tyytyväisyys häviää, herättää Arto pohtimaan. Juuri tämän tyyppiset asiat ovat nimittäin niitä, joihin kätkeytyy olemassaolon voima ja yhteiskunnan edistys sen jälkeen kun on jo päästy irti äärimmäisestä köyhyydestä.

– Ajattelumme edistyksestä on kaventunut. Toisinnamme jo olemassaolevia ratkaisuja. Laskemme syvissä latu-urissa, vaikka puuterilunta olisi ympärillä. Jos perheessä, työpaikalla tai kansakunnassa on elämän iloa, tyytyväistä mieltä, ja luottamusta läsnä, on tekemisen jälki sellaista, joka puhuttelee, muistuttaa Arto. 

Merkityksen löytäminen vapauttaa ihmisen voimavaroja. Se auttaa tunnistamaan omia erinomaisuuksia yhteisen tulevaisuuden rakentamiseksi.

Merkitys syntyy kytköksissä ympärillä olevaan. Siinä liitytään asioihin, joiden puolesta halutaan toimia. Kun tunnistamme meille luovuttamattomia asioita, on helpompi olla aidosti oma itsemme. Tämä pätee jokaisella elämän osa-alueella.

– Työelämässä merkityksellisyyden arvon oivaltaminen on keskeistä. Kun koko organisaatio toimii sen puolesta, miksi se on olemassa, jää voimallinen jälki. Työpaikalla ei vain oleskella ja näperrellä, vaan liitetään oma tekeminen sellaiseen huomiseen, joka halutaan saada, Arto O. Salonen painottaa.

Hänen kokemuksensa elämästä erilaisissa kulttuureissa, erilaisten uskomusten ja ajatusmallien keskellä, ovat herättäneet kipinän edistyksen ja elämän merkityksellisyyden pohtimiselle sekä niistä puhumiselle. Näitä teemoja käsittelemällä on mahdollisuus puhutella suoraan ihmisyyden ydintä. Ravistella pinttyneitä uskomuksia ja herätellä huomaamaan toisenlaisuus. Ja vain ihmisyyden ydinkysymyksiä pohtimalla on mahdollista valjastaa oma potentiaali käyttöön.

Tiimissä, jossa yhden vahvuudet täydentävät toisen heikkouksia, yksilö voi olla oma itsensä sellaisena kuin on. Kun jokainen näkee oman panoksensa osana isoa kokonaisuutta, on kokemus työn merkityksellisyydestä läsnä. 

– Meissä kaikissa on erinomaisuuksia, jotka jäävät piiloon. Kun tiedät, kuka olet ja mitä haluat, voit antaa itsestäsi muille. Kun taas voit olla vapaasti oma itsesi, vapautuu luovuus. Pelko muuttuu rohkeudeksi. Organisaatiossa tässä kohdassa korostuu hyvän johtajan merkitys. Hän saa organisaation liekkeihin luomalla olosuhteita, joissa jokaisella on mahdollisuus yltää omaan parhaaseensa omista lähtökohdistaan käsin.  

Kommentit

kommenttia