#SFunday – Lepo on hyvinvoinnin seuraava megatrendi

Elämme maailmassa, jossa tahti kiihtyy kiihtymistään, vaatimukset kasvavat kasvamistaan ja läsnäolo sekä tavoitettavuus joka kanavassa jatkuvasti on normi. Hektinen työtahti, tavoitteellinen elämä sekä oman elämän vertaaminen muihin näytöllä rullaavan somefeedin kautta vaatii veronsa. Yhtä helposti kuin tottuu hyvään, tottuu kuitenkin myös huonoon ja huonosta olosta & väsymyksestä tulee nopeasti normaalitila – jatkumo jolle ei näy loppua.

Lepo ja palautuminen on hyvinvoinnin seuraava megatrendi.

Hyvänä esimerkkinä tästä kaikesta on ihminen, joka tekee intohimotyötä tai on kovassa nosteessa urallaan. Elämänflowssa sä et välttämättä huomaa, että olet ollut yhtäkkiä kaksi vuotta väsynyt. Juuri väsymys onkin suomalaisen työelämän suurimpia ongelmia. Meidän pitäisi ymmärtää paremmin omat kuormitustekijämme. Lepo & palautuminen tulee onneksi olemaan hyvinvoinnin seuraava megatrendi, linjaa hyvinvointialan moniottelija Joni Jaakkola. Joni ja tietokirjailija Kaisa Jaakkola ovat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyvän yrityksen perustajat ja  kysytyt hyvinvointivalmentajat & puhujat. He näkevät, että huonolle ololle ja ongelmille, jotka kumpuavat väsymyksestä ja stressistä on tultava loppu. Palautumisen merkitys suurena osana kokonaisvaltaista hyvinvointia on vihdoin oivallettava. 

Onko stressi sinulle elämäntapa?

Monille ihmisille stressi on valitettavasti myös elämäntapa. Kun haluaa tehdä monella eri sektorilla paljon – luoda uraa, perustaa perheen, rakentaa talon, harrastaa, ei enää huomaakkaan paljonko oikeastaan onkaan kuormittavia tekijöitä. Pitäisi nähdä paremmin kuinka elämässä asiat vaikuttavat toisiinsa, tietokirjailija Kaisa Jaakkola muistuttaa.

 

Yleensä totutut tiedostamattomat tavat sekä turtuminen omaan oloon johtavat siihen, että uupumus ja stressi osataan ottaa vakavasti vasta lähellä katkeamispistettä. Riittävän väsyneenä ihminen paitsi vajoaa tietyllä tapaa ikään kuin “syyntakeettomaan” tilaan, jossa oman käytöksen vaikutuksia omaan vointiin vähätellään, madaltuu myös kyky asettua toisen ihmisen asemaan. 

Muista pienet teot & paremmat päätökset.

Hyvinvoinnin lisääminen on lopulta kiinni pienistä teoista ja paremmista päätöksistä. Arkemme kuitenkin pyörii pääosin toistuvien tapojen ja rutiinien ympärillä. 

Tavat ovat automaattista tekemistämme. Näin me emme enää välttämättä huomaa itse, kuinka oikeastaan toimimme. Muutokseen tarvitaan myös vähän itsekuria, mutta sillä sanalla on hieman negatiivinen kaiku. Puhun mielummin joustavasta jämäkkyydestä. Kun on tietoinen siitä, mitä itsessä tapahtuu voi tehdä enemmän hyviä valintoja omista tarpeista lähtien, Jaakkolat linjaavat.

Riittävän arvokkaat asiat eivät ole valintakysymyksiä. Oman hyvinvoinnin tulisi olla yksi niistä.

– Kun joku asia on sulle riittävän arvokas, siitä huolehtiminen ei oo sulle valintakysymys. Siitä huolehditaan jokatapauksessa, muistuttavat Jaakkolat.

Heidän missionaan on tehdä suomalaisesta työelämästä parempi vointista ja herättää jokainen näkemään omien valintojensa vaikutus, olemaan armollisempia itselle ja joustavalla jämäkkyydellä ottamaan tarvittavat askeleet kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia. 


 

Kommentit

kommenttia