Ilkka Lavas – Mitä haluat sanoa yrittäjyyden polusta haaveileville?

 

lkka Lavas on sarjayrittäjä, puhuja, valmentaja ja digitaalisen markkinoinnin ammattilainen. Ilkka on myös innokas ja iloinen kuntoilija ja oli viime viikolla Speakersforumin viestijoukkueessa RunFest tapahtumassa. 

Miksi valitsit yrittäjyyden polun? 

21 vuotta sitten olin 17 vuotias ja internet oli vasta tekemässä läpimurtoaan. Ystäväni firma tarvitsi nettisivuja ja minä heti innokkaana tarjosin hienot sivut.

Sain ensimmäisen tilaukseni. Perustin firman kun ajattelin, että netistä tulee varmaan vielä kova juttu ja muutkin tarvitsevat nettisivuja. Olin internetin kehittämisen pioneereja ja oikeaan aikaan liikkeellä. Nyt 21 vuotta myöhemmin meitä on kolmessa maassa yli 100 henkeä kehittämässä urbaania elämää ja urbaania koodausta. Liikevaihtomme on kasvanut yli 10 miljoonaan.

Mitä yrittäjyys merkitsee sinulle?

Yrittäjyys merkitsee vastuuta, vapautta ja tärkeiden asioiden tekemistä. Meidän vaikutus urbaaniin kulttuuriin ja elämään on merkityksellinen miljoonille ihmisille. 

Mitkä tekijät vaikuttavat, jotta menestyy yrittäjänä? Mitkä tekijät estävät yritystä menestymästä?  

Jotta voi menestyä, täytyy tietää mitä menestyminen tarkoittaa itselle ja omalle firmalle. Meille menestyminen tarkoittaa sitä, että teemme asioita, joista on iloa ja hyötyä kaupunkilaisille, asiakkaille ja meille. Kun urbaanit kuluttajat ja yritysasiakkaat voittavat, mekin voitamme.  Yrittäjän tärkeä tehtävä on pitää organisaatio innovatiivisena.  Jatkuva innovointi pitää yrityksen menestyvänä. Kehittämisestä ei saa tinkiä.

Mistä voisimme ottaa oppia kansainvälisestä bisnesmaailmasta? Mitä haluaisit tuoda sieltä Suomeen? 

Kansainvälisestä bisnesmaailmasta voisimme oppia sen, että liian pienille markkinoille ei kannata välttämättä mennä. Moni suomalainen yritys laajentaa toimintaa Eestiin, koska se on helppoa. Kuitenkin lähes yhtä helppoa olisi laajentaa Saksaan, Jenkkeihin tai Britteihin joista jokainen on vähintään 10 kertaa isompi markkina ja firmasi voi kasvaa nopeasti paljon isommaksi.

Mitä haluat sanoa nuorille yrittäjyyden polulle lähteville?

Jos yrittäjyys mietityttää, kannattaa tutkia se mahdollisuus. Jos uskot, että riskit on hallittavissa etkä kuole tai menetä liikaa yöuniasi riskien realisoituessa, kannattaa kokeilla. Pahin mitä voi tapahtua on, että joudut takaisin palkkatöihin.  Menestystä elämääsi!

Yrittäjyyden lisäksi Ilkan aiheina mm. digitaalinen markkinointi, Lean Startup – kokeilukulttuuri, Innovaatiot ja kasvustrategiat, Digitalisaatio.
Lue lisää Ilkasta 

 

Kommentit

kommenttia