Digitalisaatio ei ole taikakalu!

Digitalisoitumisessa ei ole kyse vain yhdestä, selvärajaisesta uudesta mullistuksesta. Tämän vuoksi digitalisaatiosta voi olla välillä vaikea saada kunnolla otetta. Digitalisaatio haastaa meidät kyseenalaistamaan olemassa olevat toimintatapamme ja samalla mahdollistaa luomaan ne uudestaan – toimivimmaksi ja joustavimmiksi. Digitalisaation alle kuuluu digitaalisten teknologioiden yleistyminen kaikissa arkielämämme toiminnoissa.

Speakersforumin tekemän tutkimuksen mukaan tällä hetkellä yritysten yksi suurimmista tarpeista on ymmärtää digitalisaatiota, sekä hyödyntää sitä paremmin organisaatioissa sekä työelämässä. Tulevaisuus ja digitalisaatio ovatkin 2017 vuoden trendiaiheita ja tuskin jäävät unholaan ensi vuonnakaan, kun yritykset etsivät ulkopuolisia asiantuntijoita tuomaan ymmärrystä näitä asioita kohtaan.

Kyselimme digitalisaation ja teknologian vaikutuksesta yritysmaailmaan ja yhteiskuntaan professori Alf Rehniltä. Alf on yksi tämän päivän mielenkiintoisimmista äänistä liike-elämässä –niin kansainvälisesti kuin Suomessakin. Brittiläinen lehti Times on tituleerannut Alfin “tulevaisuuden tähdeksi”. Thinkers 50 -sivusto on listannut hänet ainoana suomalaisena “Tulevaisuuden bisnesajattelijoiden” joukkoon.

Alfin mukaan tärkeintä on ymmärtää, että digitalisaatio ei ole taikakalu, eikä myöskään yksi ainoa asia. Liian usein puhumme digitalisaatiosta niin kuin se olisi jotain mitä voi ostaa kaupan hyllyltä, yhtenä valmiina pakettina. Digitalisaatio on enemmänkin orgaaninen siirtymä kohti uutta ajattelua ja uusia työkaluja. Meidän tulisi myös muistaa, että digitalisaatio on ollut kanssamme jo kauan ja silti emme ole vielä kyenneet täysin hyödyntämään sen alkuperäisiä teknologioita.

Millaista osaamista sitten vaaditaan, jotta yritys pysyisi mukana koko ajan kiihtyvässä vauhdissa? – Onko nöyryys osaamista, sen pitäisi olla – toteaa Alf. Suurin uhka menestyvälle digitalisaatiolle on, että kuvitellaan, että jos vain hankitaan osaaminen A, B, tai C, sitten kaikki onkin jo valmista. Digitalisaatio on oikeastaan käsite muutokselle, jonka lopusta emme tänään tiedä vielä mitään, siksi yrityksen tulisi olla nöyrä sen edessä – vaikka yritys olisi kuinka etevä, tulevaisuus voi silti yllättää. 

Tietenkin on monta työtehtävää jotka siirtyvät roboteille ja tekoälylle, mutta samalla tämä voi tarkoittaa “vain” sitä, että saamme paneutua enemmän keskeisiin perinteisiin työtehtäviimme. Kyse on pitkälti siitä ovatko yritykset valmiita kokonaisvaltaiseen organisoinnin ja tekemisen muutokseen vai näkevätkö he vain digitalisaation nykyorganisaation tukemisena. 

Jos oletetaan, että digitalisaatio kattaa myös automatisaation, niin kaikki toimialat hyötyvät digitalisaatiosta. Joko siten, että se voi mullistaa koko arvontuotannon, tai niin, että vaikeammin automatisoitavat alat (esim. tietyt osat terveysalaa), nousevat arvoon arvaamattomaan kertoo Alf.  Kyllä kaikilla toimialoilla on haasteita, koska niin moni organisaatio on edelleen kiinni vanhassa ajattelussa. Suurimmat yllätykset tullee toimialoille joissa ollaan vakuuttuneita siitä että “ei tuo automaatisaatio koskaan minun työtäni voi korvata”…

Alfin mielestä suomalaiset yritykset ovat yllättävänkin hyvin heränneet digitalisaation tuomiin mahdollisuuksiin. Ei tarvitse matkustella paljoakaan maailmalla huomatakseen, että on niitä vanhoillisempiakin maita. Mutta taas se nöyryys. Ehkä olemme liian tyytyväisiä erinomaisuuteemme…Muistuttaa Alf. Hän myös toteaa, että se mitä olemme nähneet tähän asti voi hyvinkin olla vain lempeä alkusoitto. Kun robotit halpenevat ja kehittyvät, ja kun tekoälyt kehittyvät aidosti, silloin meidän tämän päivän hössötys kännyköistä ja internetistä tulee kuulostamaan hyvin hupaisalta, naurahtaa Alf.

Luennoillaan Alf haastaa ajatteluamme esittämällä asiat täysin eri näkökulmasta kuin kukaan muu. Hän herättelee kuulijoita väittämillä, jotka sykähdyttävät. Lue lisää Alfista 

 

 

 

 

Kommentit

kommenttia