Amber Case – Maailma ei ole työpöytä!

 

Amerikkalainen Amber Case on puhuja, tietokirjailija ja tutkija, joka keskittyy ihmisten ja koneiden väliseen vuorovaikutukseen. Case vieraili viime viikon tiistaina ensimmäistä kertaa Helsingissä kun hän oli pääpuhujana it-alan konferenssissa.

Huomaatko nämä kaikki äänet ympärilläsi?

Meillä oli ilo saada hänet myös vieraaksemme toimistollemme.  Suljimme tietokoneet, laitoimme puhelimet äänettömille ja kuuntelimme mielenkiintoista aihetta vuorovaikutuksesta kyseisiin laitteisiin.  Huomiomme herpaantuu aivan liian usein mobiililaitteiden ja – sovellusten ilmoituksiin, sähköpostit kilahtelevat koneellemme ja erilaiset mainokset hakevat huomiotamme. Me emme pysty yksinkertaisesti enää prosessoimaan tällaista määrää informaatiota. Olemme jo saavuttaneet kyllästymispisteen, toteaa Case. Ihmiset uskovat, että jossain vaiheessa meillä on niin kehittynyttä teknologiaa, että kaikki ongelmamme katoavat. Huolimatta kaikista laitteista tänä päivänä, ongelmamme eivät ole kadonneet. Hän painottaakin, että teknologian suunnittelun, sekä koneiden tapojen viestiä ihmisille on pakko muuttua.

Miten pärjäämme kaikkien näiden laitteiden kanssa?

Case on kirjoittanut aiheesta kirjan: Calm Technology. Kirjan keskeisenä aiheena on, että teknologian ei pidä vaatia liikaa käyttäjänsä huomiota. Pitää suunnitella teknologiaa, joka kunnioittaa huomiotamme sen sijaan, että vie sen muualle. Case toteaa, että teknologian pitää toimia arjessa niin, ettei se häiritse käyttäjäänsä koko aikaa. Automatisaation tulee kulkea meidän rinnallamme, ei ohjailla meitä. Hänen mukaansa useat suuret teknologiayhtiöt ovatkin jo onneksi heränneet calm technologyn suunnittelun periaatteisiin.

Viime vuosina Case on keskittynyt nykyistä rauhallisemman laite- ja ohjelmistosuunnittelun edistämiseen. Tällä hetkellä hän valmistelee kirjaansa äänien ja melun vaikutuksesta ihmiseen. Hän ennustaakin, että tulevaisuudessa menestyvät sellaiset tuotteet, jotka lähettävät vain sellaisia hienovaraisempia viestejä joita käyttäjä todella tarvitsee.

Kommentit

kommenttia