Puhuja isolla P:llä erottuu tuhannen joukosta

02.11.2016. VIERASKYNÄ. Juha Hietanen

Sain loistavan kertauskurssin live-juontamiseen Helsingin kirjamessuilla viime viikonloppuna.
Samalla kun hioin omia valmiuksiani, tein vertailevaa tutkimusta. Lopputulos oli selvä: puhujalla ja Puhujalla on iso ero. Massatapahtumassa pitää loistaa erottuakseen. Tyydyttävä uuvuttaa, erinomainen lumoaa.

Helsingin kirjamessut on alan kuningastapahtuma Suomessa: yli 80 000 kävijää neljän päivän aikana, yli tuhat kirjailijaa ja muuta esiintyjää. Katseen ja mielen vangitsijoita keiken ikäisille. Jos Cheek ei nappaa, niin ehkä Aira Samulin?

Elekieli lavan koon mukaan

Pääsin siis juontamaan ja kilpailemaan yleisön huomiosta innostavissa oloissa – kuin laboratoriossa. Kohdalle osui kirjailijahaastatteluja sekä isoilla lavoilla että intiimeillä estradeilla, joilla eturivin katsojia ylettyisi miltei koskettamaan. Isolla lavalla ruumiinkielen saa vapauttaa isoille kierroksille, pienellä lavalla kulmakarvan nosto voi toimia tehokkaammin.

Pääsin myös vetämään pari puolituntista showta englanniksi. Silloin tarpeen on pelkistetty pikakäännös keskeisestä sisällöstä niin, että tarvittaessa joukkoon voi upottaa hieman taustaakin. Hyvä haastattelija on tehnyt kotiläksynsä ja auttaa yleisöä pysymään perässä – sortumatta kuitenkaan briljeeraamaan.

En ollut paikalla ensi kertaa. Yhtenä syksynä vedin kaksitoista haastattelua – ja jokusen suoran televisiolähetyksen. Mutta kuten aina kiehtovasta haastattelusta, näistä jokaisesta oppi jotain. Tärkeintä on synnyttää aito kontakti haastateltavan kanssa.

Ammattipuhujat erottautuivat komeasti

Osuin kuuntelemaan useampiakin Speakersforumin listoilta tuttuja puhujia.
Saku Tuominen osallistui mm. koulutusvientiä käsittelevään paneelikeskusteluun – ja sai tietenkin hyvin esiin ideansa erityisestä koulutuksen ”Nobel-palkinnosta”. Saku oli kutsuttu kertomaan myös kirjastaan Uskonko, jonka hän on kirjoittanut yhdessä psykologi Annamari Heikkilän kanssa.

mde

Riku Rantala ja Tuomas Milonoff puolestaan kiersivät stagelta toisella vastailemassa kysymyksiin kirjastaan Mad Music.

Linda Liukas erottuu aurinkoisuudellaan. Lindan satukirja Hello Ruby vihkii perheen pienimpiä koodaamisen saloihin. Kirja on kansainvälinen bestseller, ja on komeillut parhaimmillaan Japanissa Amazonin lastenkirjalistan kärjessä.

Ali Jahangiriin törmäsin puolestaan haastattelijakollegana: itselleni osui Ruotsin vasta 30-vuotias jännärikunkku, kriminologi-tohtori Christoffer Carlsson samoihin aikoihin kuin Ali kaivoi olennaista roastaaja Antto Terraksesta ja strippari Esko Eerikäisestä. Lavasäteilyn asiantuntijoita kaikki.

dav

Viesti on tärkein, vie se perille

Yhteistä Speakersforumin joukolle: he liimaavaat yleisönsä. Voisi miltei kysyä, nouseeko taitava puhuja suullisilla tarinoillaan vielä lennokkaamaksi kuin teos, josta hän puhuu. Pääasia tietysti, että viesti menee perille.

Eli: hyvä puhuja myy myös kirjaa, oli se hänen tai haastateltavan kirjoittama. Mutta ennen kaikkea hyvä puhuja myy asiaa, mikä hänen viestittäväkseen kulloinkin osuu. Että hän tässä onnistuisi, asia tai viesti on sisäistettävä kristallinkirkkaasti.

Vietin pitkän viikonloppuni hyvässä seurassa. Tältä verrokkiryhmältä oppi taas paljon. Minulle tutumpi työmaa, TV-studio on yksi tiedonvälityspaikka – elävä estradi toinen.

Juha Hietanen
Kirjoittaja on juontaja ja tuottaja, joka on vuoden virkavapaalla Ylen aamu-tv:stä

juha-hietanen-5

Kommentit

kommenttia