Suomi Areenalla tulevaisuus nähdään valoisana

Suomi keskustelee nyt työn tulevaisuudesta – Suomi Areena on ollut keskustelujen päänäyttämö tällä viikolla. Keskusteluja suomalaisen työn tilasta ja tulevaisuudesta kirvoittavat erilaiset näkökannat kilpailusta, osaamisesta, ja hyvinvoinnista. 

Työn tulevaisuus on yksi keskeinen teema tämän vuoden Suomi Areenan keskusteluissa. Työn tulevaisuudesta puhuttaessa paneeleissa on noussut vahvasti esiin työn merkityksellisyys ja uudet mahdollisuudet, joita digitalisaatio luo. Murroksen keskellä arvoonsa nousevat myös pitkäjänteisesti ja intohimoisesti töitä tekevät ihmiset ja toimivat tiimit, jotka ovat yrityksen suurin kilpailutekijä. 

IMG_4717

Tehtäviä, jotka vaativat merkityksiä, tunneälyä ja uuden luomisen taitoa ei voida korvata, filosofi Maija-Riitta Ollila totesi Digi tuo! Digi vie! -paneelissa nostaen esiin merkitysten ja merkityksellisyyden löytämisen elämässä.

“Kun työn käsite muuttuu, myös vapaa-ajan käsite muuttuu ja ihmiset alkavat etsiä merkityksiä elämäänsä” – Maija-Riitta Ollila

Tulevaisuudessa juuri työn merkityksellisyys tulee korostumaan ja meidän tuntemamme käsite työstä muuttumaan, mutta tuskin huonompaan suuntaan, todettiin myös Akavan järjestämässä Jättävätkö korkeakoulutetut Suomen? -keskustelussa. Panelistit tulevaisuustutkija Ilkka Halava, bisnesenkeli Niklas Geust, game designer Karoliina Korppoo sekä GE Healthcare Finlandin toimitusjohtaja Matti E. Lehtonen näkevät työn tulevaisuuden valoisana, kunhan yritykset panostavat oikeisiin asioihin, kehitykseen ja henkilöstöönsä. 

IMG_4723

Big Data ja automatisaatio ovat luoneet uhkakuvia, Matti E. Lehtonen totesi huomauttaen, että jokainen uusi keksintö ja ilmiö on ensin nähty uhkana työpaikoille, vaikka lopputuloksena on syntynyt ammatteja joita kukaan ei ollut voinut edes kuvitella.

Uskon vahvasti siihen, että työpaikkoja syntyy ja aloille joita ei ole edes olemassa ja joita ei voi edes kuvitella. Nyt muutos voi tosin olla nopeampaa ja kokonaisvaltaisempaa sekä päällekkäisempää kuin aiemmin. Tarvitaan huippuammattilaisia, jotka työskentelevät intohimoisesti ja pitkäjänteisesti. On tehtäviä, joita ei voida automatisoida ja digitalisoida. Hyvän työympäristön luominen on ensisijaisen tärkeää. Joustavuus ja yksilöllisten elämäntilanteiden sekä henkilökohtaisten mieltymysten huomioiminen sitouttavat. Yrityksen on muistettava, että työntekijät ovat töissä omasta tahdostaan, eivät pelkän palkan takia. 

“Palkkatyö tulee vähenemään rajusti. Työ niinkuin sen nyt ymmärrämme tulee muuttumaan ja yksilön on pystyttävä itse rakentamaan työnkuvansa ja merkityksensä. Meidän pitäisi kasvaa täyden vastuun työotteeseen.” – Ilkka Halava

Ilkka Halava torppaa keskustelun siitä,  että nuoret ikäluokat pitäisivät työtä vähemmän tärkeänä. – Nuoret haluavat tehdä omia juttujaan, enemmän ja rohkeammin. Se mihin ei haluta sopeutua on vanhempien luoma työjärjestelmä, ja tämä on onni.  Ajatus siitä, että ollaan töissä ja sitten on vapaa-aika, jonka aikana toivutaan töistä, jotta oltaisiin taas valmiita työhön, on lähestymistapana elämään aika onneton. Autonomia ja itseohjautuvuus on aina keskiössä kaikessa. Tämän ymmärtäminen vie Suomea sinne minne pitäisikin, painottaa Ilkka.

Hän näkeekin Suomen mahdollisuudet ja potentiaalin kehittyä ja kehittää toimintaa sekä järjestelmiä nyt ja tulevaisuudessa erittäin hyvinä. – Meillä on loistava alusta kunhan tartumme toimeen. Digitalisaatio tulee vain parantamaan välineitä tekemään mahdollista ja mahdotontakin. Meillä alkaa 30 vuoden kultakausi. Se on kausi jolloin tehdään ja kasvetaan saaden aikaan ihmeellisiä asioita. Kulma jolla nyt näemme tulevaisuuden tulisi olla voitokas sekä utelias. Valmiin mailman köröttelyn on loputtava tähän paikkaan, Ilkka painottaa kannustaen vahvuuksien käyttöön ottamiseen sekä kokeiluiden mahdollistamiseen niin organisaatio, kuin yksilötasolla.

Otimme Ilkan haastatteluumme Suomi Areenan pyörteissä ja kysyimme kuinka hän näkee digitalisaation, oppimisen ja työn tulevaisuuden Suomessa.

 

Terkuin,

#markkinoinninmuijat

IMG_4684 (1)

 

 

Kommentit

kommenttia