Henkinen suorituskyky – Harri Gustafsberg

Henkinen suorituskyky on kaiken pohjalla, painotti Harri Gustafsberg tullessaan toimistollamme käymään. Harri on perehtynyt mielen valmentamiseen ja kirjoittanut aiheesta kirjan “Mielen valmentamisella optimaalisiin suorituksiin”, joka syntyi tarpeesta selkeyttää valmennusmetodia, jolla voidaan ehkäistä stressiä ja saavuttaa optimaalinen henkinen suorituskyky.

Puheen Tekijät: Vuoden tulokas 2016 -ehdokas Harri Gustafsberg

 

Kirjoittaminen ei ole mulle mikään nautinto, vaan rutiini. Tämä on enemmän tiedekirjoittamista, jossa on sukellettu syvälle tutkimuksen ja teorian maailmaan. Toisaalta on antoisaa ja kiehtovaa päästä perehtymään teemoihin sekä hahmottaa syy-seuraussuhteita ja näin kehittää omaakin ajattelua. Puuhumattakaan siitä, kun pääsee puhumaan aiheesta yleisölle ja näkee reaktiot. Se on kaikista palkitsevinta, kun pystyy osaamisellaan ja sanomallaan saamaan aikaan konkreettista muutosta ja oivalluksia kuulijassa, summaa Harri kun on puhe hänen uusista vielä työstössä olevista teoksistaan. 

Harri Gustafsberg: Henkinen suorituskyky on kaiken perusta

Henkisen suorituskyvyn tilaa on helpompi lähteä purkamaan yksilön kokemusten pohjalta yksinkertaisilla kysymyksillä. Jokainen reagoi eritavalla kuormitukseen ja toisaalta keinot, joilla tilannetta lähdetään parantamaan ovat jokaiselle yksilölliset, kertoo Harri. 

Ylikuormittuneessa tilassa ihmisen ymmärryskyky häiriintyy. Nähdään ja kuullaan muttei ymmärretä samalla tavoin kuin normaalisti. Tästä johtuvat virheelliset reagoinnit ja reaktiot sekä toimenpiteet, joita saatetaan tehdä, kun henkinen suorituskyky ei ole parhaimmillaan. Liian usein hoidetaan liikaa asioita suorittaen ja unohdetaan mitä ihmisessä itsessään tapahtuu. Tällaisissa tilanteissa pienimmätkin asiat tuntuvat kaatavan pakan. Hallinnan tunne on mahdollista palauttaa käynnistämällä aktiivinen ajatusprosessi, Harri Gustafsberg vinkkaa kertoen samalla työstressin olevan suurin syy poissaoloille. Näin ollen on erityisen tärkeää tietää, tunnistaa ja osata käyttää keinoja joilla pitää henkinen suorituskyky  tasapainossa. Parhaimmillaan näiden tekijöiden tunnistamisen ja työkalujen saamisen avulla ennaltaehkäistään suuremmat ongelmat ja vaikutukset elämään sekä organisaatioon.

Erityisesti johtajan on pidettävä huolta henkisestä suorituskyvystä. Johtajan tehtävä on nimittäin vaikuttaa ihmisiin. Jos johtajan suorituskyky on huono, on myös tilannetietoisuus huono ja edellytykset huonojen päätösten tekoon ovat valmiita.

 

Kommentit

kommenttia