Menestyksen jäljillä – Mitä on rohkeus?

 

Rohkeus ei ole pelon puuttumista.

Rohkeus ei ole pelon puuttumista. Kuva: Jere Hietala Photography

 

Mitä on rohkeus? Rohkeus  on sana, joka usein yhdistetään menestyjiin, ihmisiin, jotka ovat saaneet aikaiseksi paljon ja näyttäytyvät varmoina, oman unelmansa toteuttajina. Rohkeus yhdistetään heihin, joilla on monta rautaa tulessa ja jotka uskaltavat valjastaa vahvuutensa käyttöön ja kohdata pelkonsa. 

Me lähdimme tutkimaan rohkeuden olemusta ja tarinoita näiden varmojen menestyjien takana. 

 

Jere Hietala – Palkittu mainosvalokuvaaja, Tailorframen perustaja & sarjayrittäjä

“Rohkeutta on auttaa heikompaa ja kohdata vahva vastus.” Kuva: Jere Hietala Photography

“Rohkeus on auttaa heikompaa ja kohdata vahva vastus. Omassa elämässäni rohkeus on konkretisoitunut tarinoiksi seikkailuista, jotka ainoastaan rohkeuden avulla ovat nyt kerrottavissa. Ilman rohkeutta en olisi saanut elää täyden skaalan elämää. Omasta elämästäni tulee ensimmäisenä mieleen nukkuminen pilvettömän yötaivaan alla, miljoonien tähtien valaisemana Afrikassa. Olimme täysin villieläinten armoilla makuupusseissa keskellä autiomaata, tämä oli elämää, rohkeuden tarjoamaa elämää. 

Oma periksiantamattomuuteni lienee tulos oman sisäisen pahoinvoinnin kukistamisesta. Kun mieleni oli “rikki”, en voinut elää, en nähnyt syytä elää, enkä tahtonutkaan elää. Kun itse päätin sitten tahtoa elämähalun, voimistuin ja löysin itseni. Masennus on kauhea koe, jonka ainoastaan rohkeus pystyi voittamaan.”

 

Saimi Hoyer – Hotelli Punkaharjun johtaja

"Rohkeutta on uskaltaa heittäytyä uuteen ja ottaa haasteet vastaan."

“Rohkeutta on uskaltaa heittäytyä uuteen ja ottaa haasteet vastaan.”

 
“Rohkeus on mulle se, että uskaltaa heittäytyä uuteen, tuntemattomaankin. Uskaltaa ottaa haasteen vastaan. Jos ei heittäydy, ei voi saavuttaakaan unelmiaan. Riskin otto on rohkeutta.
Rohkeutta on myös se, että uskaltaa myöntää myös olevansa heikko, sillä siitä voi kasvaa jotain hienoa, kun myöntää olevansa tiensä alussa ja alkaa kerätä tietoa.
 
Olen ollut rohkea elämäni risteyskohdissa. Silloin, kun olen vaihtanut alaa. Yliopisto-opiskelijasta malliksi, mallista tv-esiintyjäksi ja kirjoittajaksi, tuosta kaikesta tie puhujaksi ja nyt hotellin johtajaksi. Rohkeutta oli myös päätös siitä, että vakavan sairausajan jälkeen tempaisin itseni takaisin ihmisten eteen. Pidän juuri 60 vuotta tänään täyttänyttä Laila Snellmania hyvin rohkeana naisena, kun hän aikoinaan perusti Paparazzi mallitoimiston maahan, jossa mallitoimistoja ei vielä ollut. Hän loi maahamme mallitoimistokultturin -ja käsitteen.
 
Olen ihminen, joka saa voimaa haasteista. Elämä on niin arvokas juttu, ettei sen kannata antaa virrata ohi. Se on lahja, joka meille on annettu. Elämä on mahtava juttu. Sille on osoitettava kunnioitusta ja käytettävä se unelmien toteutukseen. “
 
 
Susanna Paloheimo – Eskimo Finlandin strategia- ja brändijohtaja
 
Rohkeutta on nostaa kissa pöydälle, käsitellä asiat asioina ja jatkaa eteenpäin.

“Rohkeutta on nostaa kissa pöydälle, käsitellä asiat asioina ja jatkaa eteenpäin.”

 
Omalla epämukavuusalueella toimiminen on paras tapa oppia uutta. Liian harva vaivautuu hengailemaan epämukavuusalueella. On paljon helpompaa vaan ”käydä töissä” kuin työskennellä intohimoisesti.
 
Työyhteisöön luodaan rohkeuden ilmapiiri esimerkin ja johtamisen kautta. On itse näytettävä rohkeasti tietä, otettava riskejä ja uskallettava tunnustaa, jos homma meni pieleen. Otettava vastuu niin onnistumisista kuin epäonnistumisista. Annettava negatiivinen palaute kahden kesken ja positiivinen muiden kuullen. Liian moni suomalainen yritys on jäänyt sammaloitumaan, sillä palvotaan jotain muuta kuin menestystä. Kumarretaan kuvia, eikä uusia mahdollisuuksia kohti. Rohkeuden ilmapiirin vastakohta on pelon ilmapiiri.
 
Kaikki tietävät, mistä pelon ilmapiiri syntyy ja mitä se aiheuttaa. Sitä vastaan pitää taistella kaikin keinoin. Kehu, kiitä, kannusta ja kritisoi. Siinä on mun oma ohjenuorani. Luottamuksen synnyttämisestä ja sen ylläpitämisestä on kysymys. Aiemmista onnistumisista kannattaa ottaa itselle oppia töissäkin.”
 
 

Suurta rohkeutta on olla oma itsensä pysyen avoimena elämälle ja sen tarjoamille mahdollisuuksille. On uskallettava nähdä asiat eri tavalla ja toimia toisin. Rohkeaa on tehdä oikeina pitämiään tekoja, arvojensa pohjalta uskoen asiaansa ja sanomaansa. Rohkeutta on olla vahva ja toisaalta myös myöntää olevansa heikko. Joskus on rohkeaa olla antamatta periksi, ja toisaalta joskus rohkeus on juuri sitä, että osaa lopettaa vanhan ja uskaltaa hypätä kohti uutta. Rohkeutta on auttaa toista, innostua ja innostaa muita, kehua ja kannustaa sekä toisaalta myös kritisoida. 

Meidän mielestämme äärimmäisen rohkeaa on kertoa oma tarinansa – puhua sydämestään ja jakaa niin onnistumiset kuin epäonnistumiset. Rohkeutta on olla avoin ja jakaa oppejaan sekä osaamistaan. On rohkeaa kohdata toinen ihminen ja pysähtyä kuuntelemaan – välittää, vaikuttua ja vaikuttaa.
 
Rohkeus on ominaisuus, joka löytyy meistä jokaisesta. Rohkeus on ajattelua, sanoja ja tekoja. Joskus on hyvä pysähtyä miettimään, mitä se juuri sinulle tarkoittaa.

Kommentit

kommenttia