Haastattelussa – Helena Åhman

Pjakovpg-59

Vuoden Puhuja 2015 – Helena Åhman on johtamisen huippuasiantuntija ja nainen, jonka intohimona on  ihmismielen ymmärtäminen eri näkökulmista. Hänen yrityksensä Hunting Minds Oy  on erikoistunut johtoryhmien ja hallitusten kehittämiseen ja aivokapasiteetin hyödyntämiseen. Helena on palkittu tietokirjailija, joka on opiskellut valokuvausta New Yorkissa sekä Italiassa ja ottanut kahden viimeisen kirjansa valokuvat. Hänen seuraava kirjansa tulee olemaan johtamisdekkari.

Haastattelimme tätä energistä, äärettömän positiivista ja timantin kovaa asiantuntijaa puhumisesta, ihmismielestä ja johtajuudesta. 

“Puhuminen ei ole yksinäistä työtä, vaikka usein niin ajatellaan. Mä olen päässyt puhumaan sellaisiin paikkoihin ja tilaisuuksiin, joissa on juuri silloin tarvittu sitä sanomaa, josta puhun.”

Pjakovpg-54

Helena, Vuoden Puhuja 2015 – miltä tuntuu ja mikä merkitys puhumisella on ?

Fiilis on ihana sekoitus iloa, riemua, hämmennystä ja etenkin kiitollisuutta kaikkia ihmisiä kohtaan, jotka ovat olleet matkalla mukana, puhuminen on kaikkea muuta kuin yksinäistä! Puhuminen on taiteen laji, jolla on valtava merkitys minulle ja varmasti kaikille meille, olemme kautta aikojen välittäneet osaamista ja tunteita puheen avulla.

“Toivoisin olevani sellainen puhuja, joka saa ajatukset heräämään ja katsomaan asioita toisesta näkökulmasta.”

Sulla on ollut aina montarautaa tulessa ja olet ollut monessa mukana. Mistä kipinä mielentutkimiseen on lähtenyt?

Omista kokemuksista, aina kun huomaan, että joku ei toimi niin ei kun tutkimaan miten asian voi korjata. Se on myös sikäli innostava alue, että koko ajan löytää uutta, näkökulmia on valtavasti.

 

Pjakovpg-55

 

Mikä merkitys ihmismielen ja ajatus- sekä käyttäytymismallien tuntemisella on johtajalle ?

Ihmismielestä löytyy ajattelun terävyys ja joustavuus, tunteiden ohjaamisen taito (sekä omien että toisiin vaikuttaminen), tilannetaju ja selkeys. Kaikki nämä ovat johtajalle täysin keskeisiä taitoja, eikä tätä ole vielä ihan riittävästi ymmärretty.

“Jokaisen pitäisi käyttää samaa menetelmää, kuin huippu-urheilijat – mielikuvaharjoittelua. Kun näkee itsensä tekemässä asioita niin, että onnistuu, on helpompi toimia sen mukaan. On tietoisesti keskityttävä siihen mihin fokusoi huomionsa ja millaisia ajatuksia syöttää itselleen. Aivoille nimittäin ihan yhtä totta on kuvitelma, kuin oikea tapahtuma.”

Tilannetaju on merkittävässä roolissa. Kuinka jokainen voi kehittää sitä tietoisesti?

Pysähtymällä, tietoisella tarkkailulla, sen muistamalla, että jokaisella meillä on havaintovirheitä. Analysoimalla koska omat aivot tuottaa huonoa ajattelua ja koska hyvää. Kuuntelemalla muita. Katsomalla tietoisesti asioita useista näkökulmista.

 

Pjakovpg-62

 

Miltä vuosi 2016 näyttää ?

Ihanalta. Vuoden alku Speakersforumin Vuoden Puhuja-gaaloineen oli huikea. Tänä vuonna julkistetaan ensimmäinen johtamisdekkarini. Uusia tuulia on tulossa myös luentorintamalla: Tilannetajusta uutta asiaa, ja luennon ja musiikin yhdistelmä, jossa Suurlähettiläiden nokkamiehenä 
tunnetuksi tulleen Jussu Pöyhösen kanssa viemme ihmismieliosaamista organisaatioihin sekä sanoin että sävelin. Johtoryhmäsparrauksia. Ja toivottavasti paljon sellaista mitä en vielä edes tiedä!

vpg15-6-2

 

Iso kiitos Helena haastattelusta!

Kommentit

kommenttia