Haastattelussa – Tuomas Sammelvuo

tuomas.sammelvuo

Tuomas Sammelvuo on Suomen menestyksekkäin mieslentopalloilija ja huippuvalmentaja. Hänet on valittu Urheilugaalassa vuonna 2012 Vuoden Esikuvaksi ja vuonna 2014 Vuoden Valmentajaksi. Vuoden Puhuja 2015 -gaalassa Tuomas valittiin Vuoden Tulokkaaksi. Hänet tunnetaan äärimmäisen motivoivana ja kannustavana puhujana, joka todella tietää mitä vaaditaan menestysjoukkueen kasaamiseen, tiimihengen virittämiseen ja onnistuneeseen johtamiseen. 

Saimme tuoreen Vuoden Tulokkaan haastatteluumme ja selvitimme, mitä vaaditaan matkalla menestykseen.

Pjakovpg-35

 

Köpi, kaikkien aikojen menestyksekkäin mieslentopalloilija Suomessa ja huippuvalmentaja, mikä sua on vienyt elämässä eteenpäin ja ajanut kohti tavoitteita? 

Kyllä mulla on aina ollut erittäin kova sisäinen palo kehittyä ja pyrkiä koko ajan parempaan. Olen laittanut rohkeasti kovia tavoitteita ja mikä tärkeintä, olen tehnyt hirveän määrän työtä. Pelaajana rakastin harjoittelua yli kaiken ja nyt valmentajana pyrin oppimaan koko ajan ja kuuntelemaan itseäni viisaampia ja kokeneempia. Ja kyllä omaa isää on kiittäminen suuresti siitä, että hän on iskostanut ja opettanut kovan työnteon merkityksen. Uskon vahvasti siihen, että unelmat ajavat meitä ihmisiä eteenpäin. ”THE MOST POWERFUL WEAPON IN EARTH IS THE HUMAN SOUL ON FIRE” – Ferdinand Foch

 

Mitkä ovat johtajan tärkeimpiä ominaisuuksia?

Pitää olla syvä kiinnostus toisen ihmisen kasvuun. Pitää ymmärtää toisen ihmisen elämää, hänen motiivejaan ja arvojaan. Pitää yrittää löytää valmentamisen/auttamisen/johtamisen hetkiä, eli omata tilanne- ja tunneäly. Aina toisen ihmisen ”kanavat” eivät ole auki. Johtajan pitää saada ihmiset uskomaan, että tavoitteet ovat mahdollisia saavuttaa. Kun kyseessä on joukkue ja työyhteisö, pitää saada kaikkien vahvuudet esiin, on luotettava ja annettava vastuuta. Valtavan tärkeää on myös puuttua välittömästi epäkohtiin, on oltava valmis myös tekemään kovia päätöksiä, katsottava tosiasioita silmiin. ”GREAT LEADERS INSPIRE GREATNESS IN OTHERS” -Anonymous

 

Pjakovpg-19

 

Kuinka onnistut saamaan joukkueesta kaiken irti? 

Hyvä kysymys…Aina se ei onnistu, joskus tulee taas huikeita tunteita siitä, kun tiimi ylittää itsensä. Keskustelen paljon, yritän ymmärtää erilasia ihmisiä. Haluan jakaa johtajuutta. Nautin, kun toinen valmennustiimin jäsen tai joku pelaaja sanoo ja tekee asioita, joita haluan, enkä itse ole siinä päällimmäisenä. Joukkueessa ja valmennustiimissä pitää olla selkeät roolit ja tavoitteet. Pitää olla myös selkeästi esille, mitä asioita ei haluta tapahtuvan. Kyllä kaikessa tässäkin tilannetaju ja ihmistuntemus on avainasemassa.

 

Olet tunnettu taidostasi motivoida ja valaa asennetta niin joukkueeseesi, kuin yrityksille joissa käyt puhumassa. Onko helpompaa motivoida itseään vai muita ?

 Itseäni minun ei tarvitse motivoida ainakaan nyt, koen olevani etuoikeutettu, että saan tehdä työtä, joka ei tunnu ollenkaan työltä, sama pätee puhuessani yrityksille, nautin ja rakastan sitä suunnattomasti. Eli käytännössä motivaatio syntyy itsestään. Siihen kuuluu myös epäonnistumiset ja niistä oppiminen hyvin keskeisesti. Muitten motivointi on selkeästi haastavampaa, koska ihmiset ovat niin erilasia. Johtajaa ja valmentajaa tarvitaan ennen kaikkea silloin, kun menee heikommin.

 

vpg15-6-2

 

Minkä sanoman haluaisit välittää jokaiselle suomalaiselle työyhteisölle ja ihmiselle siellä?

Rakentakaa itsellenne ja työyhteisölle unelmia ja seuratkaa niitä. Kehukaa toisianne, kun siihen tulee paikka, nostakaa onnistumisia esiin. Voittajan mentaliteetti rakentuu ennen kaikkea kahdesta askeleesta 1) Voita itsesi 2) Voita vaikeudet  Lisäksi kaksi sanaa nousevat mielestäni avainasemaan jokaisessa työyhteisössä: Luottamus ja arvostus.

 

Tulit juuri valituksi Vuoden Tulokkaaksi puhuja-alalla. Miltä se tuntuu ja mikä merkitys puhumisella on sulle ?

Puhumisella on valtava merkitys itselleni. Valmentajan työssä se on myös kaikkein olennaisin asia. Olen todella onnellinen, että olen saanut Speakersforumin kautta mahdollisuuden käydä puhumassa, koen, että se on kehittänyt minua ihmisenä paljon. Ja haluan kehittyä siinä koko ajan. Puhumisella voidaan muuttaa maailmaa.

Ehkä nämäkin kiinnostaisivat?

Kommentit

kommenttia