Haastattelussa – Susanna Paloheimo

“Omalla epämukavuusalueella toimiminen on paras tapa oppia uutta. Liian harva vaivautuu hengailemaan epämukavuusalueella. On paljon helpompaa vaan ”käydä töissä” kuin työskennellä intohimoisesti.”

susanna.paloheimo

Susanna Paloheimolla on kokemusta onnistuneesta muutoksesta nykyisen työnsä, Eskimo Finlandin strategia- ja brändijohtajan tehtävän, lisäksi henkilökohtaista näyttöä: hän toimi lähes 18 vuotta viestintätoimistoyrittäjänä ja parhaimmillaan yli 15 suomalaisen työllistäjänä, kunnes myi yrityksensä liiketoiminnan ja siirtyi johtamaan teollisen perheyrityksen strategista muutosta. Haastattelussamme Susanna kertoo rohkeudesta ja siitä kuinka työyhteisöön luodaan rohkeuden ilmapiiri.

 

 Mistä kaivaa rohkeus mennä omille äärirajoille ja ylittää ne?

-Adjektiivi, jolla mua usein kuvataan, on rohkea. Haluan mieluummin käsitellä asiat asioina, kuin jättää ne painamaan mieltä ja häiritsemään yöunia. Haluan nostaa kissan pöydälle, jotta asioista voidaan keskustella ja päästä eteenpäin. En pidä tehottomuudesta, enkä vallankaan selän takana vatvomisesta tai kabinettipolitikoinnista. Negatiivinen palaute satuttaa, mutta kun sen saa asiallisesti asiasta, se on paras tapa oppia ja kehittää niin itseään kuin työtäänkin. Jos on oikein vaikeasta asiasta kysymys, niin kysyn ”kaatuuko maailma tähän vai ei?” Jos ei, niin otan asian puheeksi. Vielä ei ole tullut kyllä-vastausta vastaan.

Omalla epämukavuusalueella toimiminen on paras tapa oppia uutta. Liian harva vaivautuu hengailemaan epämukavuusalueella. On paljon helpompaa vaan ”käydä töissä” kuin työskennellä intohimoisesti.

 

Kuinka työyhteisöön luodaan rohkeuden ilmapiiri ja mitä hyötyä siitä on?

-Kaksi asiaa: esimerkki ja johtaminen. On itse näytettävä rohkeasti tietä, otettava riskejä ja uskallettava tunnustaa, jos homma meni pieleen. Otettava vastuu niin onnistumisista kuin epäonnistumisista. Annettava negatiivinen palaute kahden kesken ja positiivinen muiden kuullen. Liian moni suomalainen yritys on jäänyt sammaloitumaan, sillä palvotaan jotain muuta kuin menestystä. Kumarretaan kuvia, eikä uusia mahdollisuuksia kohti. Rohkeuden ilmapiirin vastakohta on pelon ilmapiiri. Kaikki tietävät, mistä pelon ilmapiiri syntyy ja mitä se aiheuttaa. Sitä vastaan pitää taistella kaikin keinoin. Kehu, kiitä, kannusta ja kritisoi. Siinä on mun oma ohjenuorani. Luottamuksen synnyttämisestä ja sen ylläpitämisestä on kysymys.

 

Mikä oli sun rohkein tekosi vuonna 2015? 

– Ehkä se on vielä edessä? Viikoittain ylitän itseni esimerkiksi asettumalla kritiikille alttiiksi blogikirjoituksissani, esiintyessäni, johtaessani, kasvattaessani. Soitan puheluita, aloitan keskusteluita – tartun vaikeisiin asioihin. Ja käyn uimassa kylmässä vedessä. Avannossa ensimmäiset kuusi vetoa menevät paniikinomaisessa ”mä kuolen tänne” -tunteessa. Kokemus on opettanut, että niiden aikana täytyy toistella itselle rauhoittavaan ääneen ”sä selviät, kohta helpottaa”. Ja niin ne 50 vetoa kylmässä vedessä kuitenkin aina lopulta onnistuvat. Aiemmista onnistumisista kannattaa ottaa itselle oppia töissäkin.

 

Kommentit

kommenttia