Suomen puhujakulttuuri on vahvempi kuin koskaan, mutta riittääkö se?

no_textMAd ja Pata
Kuvat: Ismo Jokinen

Apollo Live Clubilla kuultiin syksyn aikana useita kotimaisia ammattipuhujia tapahtumasarjassa Luento Klubi. Ideana oli tuoda valovoimaiset puhujat vähän erilaiselle stagelle, ravintolaympäristöön. Siis sinne, missä bändit ja esiintyvät taiteilijat vetävät keikkojaan. Toinen eteenpäin vievä voima oli luoda mahdollisuus kenelle tahansa kuulla vaikuttavaa puhetta – ei vain niille, jotka “työkseen” tai kouluttuakseen seminaareissa käy.

Työssämme kuulemme tuhottomasti hyviä puhujia, sankoin joukoin huippupuhujia ja paljon vaikuttavia puhujia. Luento Klubi oli uusi konsepti, ja puhujakulttuurin juurruttaminen koko kansaan kunnianhimoinen tavoite, joka aloitettaisiin täältä pääkaupunkiseudulta ja vietäisiin myös jatkossa maakuntiin. Tätä tavoitetta me haluamme olla edistämässä vieläkin, koska puheella ja tarinoilla on merkitys yksittäiselle ihmiselle.

“Yksittäiset ihmiset, jotka vaan päättävät toimia toisella tavalla, ovat niitä, jotka muuttavat maailmaa.” – Henkka Hyppönen

Puhe tavoittaa ihmisen ja välittää viestin. Niin on ollut aina. On selvää, että yritykset käyttävät puhujia ja siihen on tarvetta, mutta aivan yhtä tärkeää on muistaa vaikuttavan puheen merkitys yksittäiselle ihmiselle. Puhe vaikuttaa, voimaannuttaa, herättää tunteen ja avaa uusia näkökulmia. Se voi rohkaista, lohduttaa ja innostaa.

Kautta aikojen, on tarinoiden välityksellä jaettu oppia ja selitetty tunteita. On kokoonnuttu yhteen kuuntelemaan, vaikuttumaan ja oivaltamaan. Tarinoiden kautta on voitu käsitellä vaikeitakin aiheita voimaannuttaen, lohduttaen ja rohkaisten. Ne ovat luoneet yhteisöllisyyttä samalla antaen yksittäiselle ihmiselle oman merkityksensä. Omakohtaiset tarinat  ja vaikuttavat puheet ovat kaikessa vaikuttavuudessaan, aitoudessaan ja merkityksellisyydessään korvaamattomia nykyäänkin. Vaikuttava puhuja koskettaa kuulijaansa, synnyttää tunteita, jotka sisältävät pieniä ohjeita vastaanottajassa.   

Myös ajoituksella on merkitystä. Kun puheen kuulee omassa elämässään oikealla hetkellä, voivat sen vaikutukset olla valtavat. Kun puheessa on kosketuspintaa omaan elämään, samaistuminen, oivaltaminen ja vaikutus saavat uuden merkityksen. 

Puheella ja tarinoilla on paikkansa meidän jokaisen elämässä vielä, ja toisaalta varsinkin tänä aikana.  Ne luovat kohtaamisen, vuorovaikutuksen ja läsnäolon siinä hetkessä, yhdessä. Ehkä juuri näinä aikoina olisi hyväkin kokoontua yhteen kuuntelemaan, vaikuttumaan, oivaltamaan ja avartamaan tarinoiden kautta omaa maailmankuvaa sekä ajatusmaailmaa. Rauhoittua ja keskittyä nauttimaan puheesta sekä läsnäolosta. Puhe välittää viestin, jakaa tietoa ja avaa uuden maailmankuvan sekä näkemyksen elämään puhujan omakohtaisten kokemusten kautta. Kuulija voi saada tästä valtavasti, jos vain uskaltaa olla avoin, läsnä ja tuntea. Sen vuoksi me toivomme puhujakulttuurin ja tarinan voiman jalkautuvan kaikkien pariin. 

Liikutuin, nauroin, innostuin,

puhe tavoittaa ihmisen.

Vielä on toki matkaa taitettavana, mutta yhdessä loistavien puhujien, yhteistyökumppaneiden ja asiakkaidemme kanssa teemme alaa tutummaksi. Puhuja-ala avautuu myös laajemmille yleisöille juuri tällaisten Luento Klubi -konseptien kautta. 

 

Terkuin,

#markkinoinninmuijat

Kommentit

kommenttia