Vaikutus – Nordic Business Forumista 2015

Pohjois-Euroopan suurin bisnes-seminaari on tältä vuodelta ohi. Pääteemana oli Impact – vaikutus. Seminaarin kansainvälinen puhujakattaus oli vaikuttava. Keynotet jakoivat ajatuksiaan ja näkemyksiään johtajuudesta ja menestymisestä. 

Edellisvuonna tapahtuman juonsi fantastinen kanadanranskalainen André Noël Chaker, joka on Speakersforumin Vuoden Puhuja 2012. Karismaattinen, aina intoa hehkuva André oli paikalla myös tänä vuonna vieraana.  NBForumin 2015 juontajana nähtiin ruotsalainen Antoni Lacinai, joka veti osuutensa ammattitaidolla –  ja sopivan hillityllä tyylillä.

NBF hallituksen jäsenet Alf Rehn ja Mikko Hyppönen sekä puheenjohtaja Petteri Kilpinen odottivat etenkin ensimmäisen illan viimeistä keynotea, markkinointivelho Guy Kawasakia.

WP_20151001_001WP_20151001_021-1InstagramCapture_d5324709-ca6f-416d-a239-dddf767c9e96VE16B

Bisnesguru, riskisijoittaja Guy Kawasaki olikin viihdyttävän rohkea, innostava ja lämminhenkinenkin.
–Tärkein periaate on, että ei pysähdy ikinä. Aina pitää olla muutoksessa ensimmäisenä. Jos et ota riskejä epäonnistumisen pelossa, niin epäonnistut varmasti. Kawasaki tarjosi yleisölle 10 vinkkiä yrityksen johtamiseen, tuotekehitykseen ja markkinointiin. Hän uskoo, että menestystuote jakaa aina mielipiteet.  “Uskalla polarisoida, sillä ilman vihaa ei ole voimakkaita tunteita. Eikä siksi myöskään rakkautta.”

Johtamisen 5 tasoa

Johtaminen on asia, jota ei opita johtamisen seminaareissa, kirjoja lukemalla tai teoriaa opiskelemalla, täräytti seminaarissa leadershipista puhunut yhdysvaltalainen kirjailija, johtajuusguru John C. Maxwell. Maailma on täynnä johtajia, joita alaiset vihaavat, sanoi sujuvasanainen Maxwell. 

Maxwell on työskennellyt johtajuuden parissa 40 vuotta, kirjoittanut 72 kirjaa. Amazon on valinnut hänet viitenä vuotena peräkkäin maailman parhaaksi johtajaguruksi. NBForumissa hän puhui johtajuuden 5 erilaisesta tasosta. Hän on kirjoittanut aiheesta tarkemmin kirjassaan The five levels of Leadership (2011).

1. Asema – Ihmiset seuraavat sinua vain asemasi vuoksi

2. Lupa johtaa – Ihmiset seuraavat sinua koska haluavat

3. Tuottavuus – Ihmiset seuraavat sinua sen vuoksi, mitä olet tehnyt yrityksen hyväksi

4. Yksilön kehitys – Ihmiset seuraavat sinua sen vuoksi, mitä olet antanut heille

5. Huippukohta – Ihmiset seuraavat sinua siksi kuka olet ja mitä edustat

Johtaja, osaatko vastata seuraaviin kysymyksiin?

Teksasilainen menestynyt sarjayrittäjä Keith Cunningham oli perimmäisten kysymysten äärellä kertoessaan miten yritykset kasvattavat bisnestään. –Mitä voin tehdä tänään parantaakseni bisnestäni? Hän suositteli varaamaan puhtaasti kalenteristasi aikaa vain myös ajattelemiselle. Hän listasi 4 tärkeintä kysymystä johtajalle, johon tulee osata vastata: 

1. Mikä on kohdemarkkinat? Kuka ostaa tuotetta/palvelua?

2. Mitä täytyy tehdä ja tapahtua, että kohderyhmä ostaa tuotetta/palvelua?

3. Miten varmistan, että asiakkaat tulevat takaisin myös?

4. Pohdi valmiiksi, onko sellaisia asioita, jotka saavat kohdeasiakkaan sanomaan  “ei” tuotteelle/palvelulle nyt, tulevaisuudessa tai jatkossa?

Johtaja, huolehdi omasta hyvinvoinnista, jotta voit huolehtia henkilöstöstäsi

Seminaarin ensimmäinen naispuhuja Arianna Huffington otti lavan haltuun puhuen uudesta mediasta. Kreikkalaissyntyinen Huffington Post -verkkomedian perustaja Huffington edustaa naisjohtajuutta maailman huipulla. Hän otti kantaa puheessaan myös ihmisten jaksamiseen ja hyvinvointiin.

–Miksi pidämme parempaa huolta älypuhelimistamme kuin itsestämme? Mediamoguli antoi perusvinkin seminaariväelle: “Älkää laittako kännykkää lataukseen sänkynne viereen! Se odottaa teitä seuraavana aamunakin – lupaan sen.” Huffington muistutti, että tablettien, televisioiden ja monitorien sininen valo piristää ja vaikeuttaa nukahtamista. Johtajia hän halusi muistuttaa organisaation tärkeimmästä voimavarasta eli henkilöstön hyvinvoinnin tukemisesta ja kehittämisestä. 

Seminaarissa kuultiin omakohtainen menestystarina suositun liikuntasovelluksen Endomondon perustajalta, tanskalaiselta Mette Lykkeltä. Suosittu kotimainen motivaattorimme Mato Valtonen muistuttaa aina, että kiintiömulkut pilaa muidenkin fiiliksen, ja p*skapäiden kanssa ei kannata töitä tehdä. Samat sanat kuului Lykkeltä ja Huffingtonilta: “Life is too short to work with jerks.”

Seminaarin kolmas naispuhuja oli bisnesguru Nilofer Merchant. Merchant haluaa auttaa ihmiset  vapauttamaan ainutlaatuisen potentiaalin. –Persoonalliset kyvyt ja ihmissuhteet ovat avain menestykseen ja liiketoiminnan kasvattamiseen. 

“Johtajuus on sitä, että kahvin loputtua keität uuden pannullisen” –Simon Sinek

Toisen päivän ensimmäinen keynote-puhuja oli TED Talkien TOP -listojen kunkku Simon Sinek.
–Haluan, että välitämme ihmisistä jälleen. Ihmiset haluavat turvaa ja tulevaisuutta, hyvä johtaja ottaa nämä huomioon, muistutti johtamisen rock-tähti, joka puhui luottamuksen synnyttämisestä johtajana. 

Paikalla olleille johtajille sateli vinkkejä miten johtaa paremmin, viedä bisnestä eteenpäin ja menestyä. Garry Kasparov, shakin suurmestari ja strategia-asiantuntija puhui päätöksen tekemisestä.
–Se on kuin sormenjälki. Päätökset ovat uniikkeja, se mikä sopii minulle, ei ehkä sovi sinulle. Jokaisella on oma pelityylinsä. Menestyminen riippuu taidoistasi saada vastustajasi pelaamaan sinun peliäsi. 

Seminaarin päätös oli kahden talousvelhon kohtaaminen, kun Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja Ben Bernanke ja UPM:n, Sammon ja Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos keskustelivat maailmantalouden tulevaisuudesta. 

WP_20151001_004-1WP_20151001_026-1WP_20151002_007 (2)

NBForum on iso kansainvälisen tason bisnes-seminaari, jonka puhujasisältö on korkealuokkaista, kiinnostavaa ja harkittua. Tapahtumalle löytyy kuulijansa vuodesta toiseen. Ensimmäinen järjestettiin vuonna 2009 Jyväskylässä. Osallistujamäärä jäi tuolloin alle sataan.  Tänä vuonna kuulijoita oli yli 20 maasta, yhteensä lähes 5500 ihmistä. Sen perustajien Hans-Peter Siefenin ja Jyri Lindénin unelma on, että NBForum on vuoteen 2021 mennessä maailman merkittävin liike-elämän seminaari.  

 

Kommentit

kommenttia