Ollaanko nyt kustu samaan hiileen puhaltamisen sijaan?

“Kun kävelette silmät auki, muutos on mahdollisuus ja saatatte nähdä mitä tahansa”– Mato Valtonen

 

IMG_5191IMG_5207

Aamu starttasi upeissa puitteissa Kokousjärjestäjien aamiaistilaisuudessa. Lavan otti haltuunsa Vuoden ja Vuosikymmenen puhuja, paljon tehnyt luovuuden ja motivoinnin asiamies Mato Valtonen. Mato puhui meille muutoksesta, aikaansaamisesta, rohkeudesta ja unelmista. 

Muutos onkin ajankohtainen aihe näinä päivinä. Tarkkailijan roolissa Mato puhui vallitsevasta huolestuttavasta ilmapiiristä. Demokratia on kuilun partaalla, ihmisillä on vain oikeuksia, ja nyt riidellään siitä mikä itselle kuuluu.  Jostain syystä Suomessa ei haluttaisi, että asiat muuttuvat.

-Erään tutkimuksen mukaan neljäsosa kansalaisista ei haluaisi enään minkään asian muuttuvan, kertoi Mato. Miksi Suomessa vastustetaan muutosta? Muutoshan on mahdollisuus, jos kulkee korvat ja silmät auki. Ensin se pelottaa, mutta sitten juna jatkaa taas kulkuaan. Meidän olisi ymmärrettävä, että mikäli me emme meinaa muuttua vaan haluamme jäädä tähän paikallemme, voimme olla varmoja, että kilpailijamme eivät pysähdy. Ja se on varmaa, että kaikilla on kilpailijoita.

“Me täällä Suomessa usein kustaan samaan hiileen puhaltamisen sijaan” – Mato Valtonen

Laiskuus, rutiinit, epäonnistumisen pelko ja heikko itsetuntemus ovat muutoksen jarruja. Jotta asiat muuttuvat, tai jotta muutos olisi mieleistä, on jonkun konkreettisesti tehtävä jotakin. Rutiinit ovat arjen toimivuuden perusta, mutta niitä on myös uskallettava rikkoa. Epäonnistumisille on annettava tilaa ja on juhlittava sitä, että on uskaltanut yrittää. Ajattelu siitä, että onnistuminen on vain sattumaa tai tuuria on muutettava. Sinä sait sen aikaan. Te saitte sen aikaan. 

“Kuka minä olen? Kun sä sen selvität, alkaa asiat luistamaan. Sinussa on voimaa. Kun käärii hihat alkaa tapahtua.” -Mato Valtonen

Suurin jarru tai mahdollisuus luovuuteen, muutokseen, kaikkeen, on se joka katsoo sinua peilistä. Kuka sieltä oikeastaan katsoo? Kuka sinä olet ? Jotkut eivät koko elämän aikana saa sitä selvitettyä. Mutta kun olet tutustunut itseesi, asiat alkavat tapahtua.

Mistä unelmoit? Mikä tekee onnelliseksi? Entä mistä nautit? Kun pidät nämä ajatukset mielessäsi ja elossa, kuljet niitä kohti. Muista kyseenalaistaa asioita ja totuuksia, mutta varmista että teet sen hymyillen. Totuus on mielentila, jonka me itse kukin rakennamme. Jokainen, joka on joskus saanut jotakin aikaan, on kuten kuka tahansa meistä. Ihminen. On uskallettava tarttua toimeen. Mikäli jotain haluaa on sitä uskallettava pyytää. 

“Unelmat on sun henkilökohtainen linnanmäki ja sulla on ranneke kädessä jokapäivä.” -Mato Valtonen

Edellinen U.S.A:n suurlähettiläs Bruce Oreck antoi haastattelussa suomalaisille viiden kohdan ohjelman Suomen nostamiseksi. Mato on puhunut samoista aiheista koko puhujanuransa ajan näillä sanoin:

1.Aseta tavoite. Päätä, että olet maailman paras, etkä tyydy vähempään. Yllätä joku, vaikka itsesi. 

2. Aseta mittaristo. Määrittele miltä kannalta asioita katsot. Oletko onnellinen sun työssäsi? Onnellisuus vaatii jokaisen panosta. Arvosta muita.

3. Toiminta. Kääri hihat ja toimi. Muista tarinan kerronta, itseluottamus ja luova hulluus. Hullut vievät maailmaa eteenpäin ja viisaat koittavat pitää sitä pystyssä.

4. Harjoittele. Tee rohkeasti kerta toisensa jälkeen. Muista elinikäinen kehittyminen.

5. Pidä hauskaa. Nauti tekemisestä ja ole rohkea.

 

 

“Mitä on mahdoton? Se on sana, jota käytetään kun ei haluta tehdä mitään” – Mato Valtonen

Mato lopetti puheensa muistuttamalla yhteishengen merkityksestä. 

–Kiintiömulkut pilaavat tunnelman nopeasti. Työpaikan henki ja fiilis on kaikkein tärkeintä. Soihdut syttyvät ja kipinöi, kun arvostetaan kaikkia työkavereita. Näin juna puksuttaa eteenpäin ja saadaan aikaan tuloksia. 

Kiitos taas  meidän puolestamme upeasta aamusta kaikille yhteistyökumppaneille, vieraille ja Madolle!  

 

Kommentit

kommenttia