Innovaatiot lähtevät ihmisistä

” Koska kasvu ei lähde yrityksistä – se lähtee ihmisistä. Ihmisistä ja näiden ideoista. Yritys taas voi olla ideoille sekä kasvihuone, että teurastamo. Kasvu lähtee ideoista, sellaisista, jotka ihmiset luovat. Jokainen voi luoda yritykselle kasvua, ja täten myös yhteiskunnalle” – Alf Rehn

 

Tämä Alf Rehnin kirjoittama lause kiteyttää hyvin tämän päivän antia Digitalistin ja Fonectan Innovation Forumista.  Kun puhutaan innovaatioista, kasvun ja kehityksen mahdollistajista, puhutaan asioiden miettimisestä uudesta näkökulmasta, avasi Fonectalta Juha-Pekka Kettunen. On tiedettävä mikä on oman yrityksensä ydintekeminen ja miettiä pitääkö se määritellä uudelleen. On oltava herkkä ja seurata mitä ympärillä tapahtuu. Toisaalta taas, joskus innovaatio voi olla sitä, että menee hieman taaksepäin, jotta voi tehdä asiat paremmin.

fonecta

 Se, että uskaltaa sanoa mitä ajattelee ja tuoda mielipiteensä avoimesti esille luo eron ja edellytykset ideoille, innovaatioille sekä uusille näkökulmille. Tuomas Enbuske herätti puheessaan miettimään sitä, miksi ei voisi alkaa sanomaan ääneen mitä ajattelee, kun mitään ei tässä maailmassa voi kuitenkaan varmistaa. Tuomas on toiminut media-alalla 25 vuotta ja kovalla työllä saavuttanut nykyisen asemansa – häntä voi jo kutsua omaksi mediakseen.

– On hullua, jos joku muistelee tänä päivänä, kuinka silloin aikanaan medialla on ollut kaikki paremmin. Twitter on viiden vuoden kuluttua yhtä siisti kuin Jyrki on nyt. Jos mä joku päivä muistelen kuinka vuonna 2015 kaikki oli paremmin, voitte tehdä mulle aikuisabortin, julisti Tuomas täydelle Bio Rexin 800 päiselle yleisölle.

Tuomas uskoo luovaan tuhoon ja symbiooseihin, joista kaikki hyötyvät. Rehellisyys, rohkeus ja aitous sekä palava halu tekemisessä paistavat läpi. Tuomaksen puheenvuoro oli ehdottomasti aamun parasta antia, aidoimmillaan viihdyttävää ja ajatuksia herättävää. 

“Mä päätin et mä en jaksa enää esittää. Kun mitään ei voi kuitenkaan varmistaa, miksi en alkaisi sanoa ääneen mitä ajattelen?” –Tuomas Enbuske

digitalist

Yrittäjähenkinen työntekijä tarvitsee juuri tätä asennetta, rohkeutta sanoa mitä ajattelee, jotta voi viedä ideoitaan ja osaamistaan eteenpäin. Ville Peltola, IBM:n innovaatiojohtaja puhui tänään yrittämisestä yrityksen sisällä, painottaen yrittäjämäisen asenteen ja sisäisen yrittäjyyden merkitystä innovaatioille. Sen sijaan, että yritys olisi uusien ideoiden tyrmääjä, tulisi näihin tukea. Ketteryys, nopeat kokeilut sekä kannustaminen tukevat yrittäjyyttä yrityksessä.

Onko yrityksellä siis varaa ohittaa mahdollisten uusien markkinoiden synty vain koska idea ei edennyt perinteisesti ylhäältä alaspäin organisaatiossa? Vai tulisiko yrityksen mielummin mahdollistaa se, että kuka tahansa voi alkaa viemään ideoita eteenpäin ja toimia yrittäjämäisesti? Projektit ovat parhaimmillaan, kun ne saavat kipinänsä omasta halusta ja tekeminen itsessään motivoi jatkamaan. Rehellistä puhetta ja tekoja tarvitaan, jotta ideat jalostuvat innovaatioiksi tuoden kasvua ja kehitystä.

Me saimme taas inspiraatiota omaan työhömme upeasta aamusta Lasipalatsin Bio Rexissä aina niin loistavan Ville Tolvasen isännöimänä.

” Parastahan tässä on juuri se, kun ei ole määritelty toimialoja eikä valmiita vastauksia. Täällä yhteentörmäytetään eri alojen ihmisiä, aiheita ja näkökulmia.  Tämän tarkoituksena on just se, että jokainen alkaa itse ajattelemaan, vertailemaan ja ennen kaikkea kyseenalaistamaan asioita. ” – Ville Tolvanen

 

Kiitos tästä päivästä kaikille! #sharingiscaring

digis

Kommentit

kommenttia